Rookplank: Zalm met dille en citroen

Een geweldig smaakvol recept met een minimale bereidings- en grilltijd. Wat wil je nog meer! Zalm heeft natuurlijk weinig nodig, maar van de traditionele combinatie van zalm met dille en citroen word ik altijd blij. Wat een klassieker! Voor een volledig recept heb ik lekker wat aardappeltjes gekruid met Italiaanse kruiden en wat geraspte kaas toegevoegd.

Ingrediënten voor 1 persoon:
  • een zalmmoot met huid
  • een paar takjes dille
  • een schijfje citroen
  • 150 gram aardappelschijfjes, of gewoon meer als je lekkere trek hebt 😉
  • Italiaanse kruiden (rozemarijn, oregano en tijm)
  • een klein handje geraspte kaas
  • peper en zout
  • olijfolie
Benodigdheden:
  • gietijzeren pannetje
  • rookplankje (ik gebruikte cederhout)
  • BBQ tang
  • hittebestendige handschoenen / 2 theedoeken
Steek je kamado aan

Regel de temperatuur richting de 180 graden. Begin ondertussen aan de voorbereiding van de ingrediënten.

Voorbereiding ingrediënten

Zalm met dille en citroen
  • Leg de rookplank even onder water. Hierover zijn de meningen altijd verdeeld, maar ikzelf hou gewoon een paar minuutjes aan tijdens de bereiding van de ingrediënten en geen uren.
  • Snij een plakje van de citroen in twee partjes en de takjes dille fijn in kleinere stukjes.
  • Smeer de zalmmoot in met wat olijfolie en leg deze met de huid naar beneden op de rookplank
  • Je kunt nu de dille eroverheen strooien en de citroen er op leggen.
  • Strooi er nog wat peper en zout overheen naar smaak. That’s it!
Italiaanse aardappeltjes
  • Meng de voorgekookte aardappelschijfjes met wat olijfolie, Italiaanse kruiden en peper en zout.
  • Je kunt dit daarna in het gietijzeren pannetje leggen.

Nu door naar je kamado

Als het goed is, heb je deze inmiddels op een graad of 180 gekregen. 

  •  Zet het gietijzeren pannetje met de aardappeltjes een minuutje of 10 op het rooster en draai ze tussentijds een keertje om.
  • Daarna leg je ook de rookplank op de grill om de zalm met dille en citroen in een minuutje of 10 gaar te krijgen.
  • Draai tussentijds de aardappeltjes nog een keertje om en strooi de geraspte kaas 2 minuutjes voordat je alles van de BBQ wil halen eroverheen.
Eet smakelijk!

Tip: Ik heb zelf een Big Green Egg Medium en dan past deze precies naast dit kleine gietijzeren pannetje. Heb je een grotere BBQ, pak dan vooral een groter pannetje zodat je alle kanten van de aardappeltjes lekker bruin krijgt.