Gevulde zeebaars van de BBQ

Uit gemak gril ik regelmatig een filetje, maar wanneer ik tijd heb om naar de markt te gaan neem ik altijd een heel visje mee bij de viskraam. Eerder heb ik al weleens een recept over forel geschreven, maar een gevulde zeebaars van de BBQ is echt overheerlijk! Deze is ook wat groter waardoor je hem ook met 2 personen kunt delen.
Ingrediënten voor 1-2 personen:
- 1 zeebaars
- een paar schijfjes citroen
- wat cherrytomaatjes
- olijfolie
- Italiaanse kruiden
- peper en zout
Benodigdheden:
- BBQ tang
- hittebestendige handschoenen / 2 theedoeken
- visklem
- thermometer
Gevulde zeebaars met visklem
Zelf heb ik geen visklem en gebruik ik altijd keukentouw, maar deze keer was in aan het BBQ’en geslagen bij mijn ouders. Zij hebben ‘m wel, dus deze heb ik getest en dat viel toch wel in de smaak! Je kunt de vis een stuk gemakkelijker omdraaien en plakt ook minder makkelijk aan het rooster.
Steek je kamado aan en regel deze naar ongeveer 200 graden, terwijl je ondertussen de gevulde zeebaars voorbereid.
Voorbereiding ingrediënten
Gevulde zeebaars
Als je de visboer lief aankijkt, zal deze vast het visje schoonmaken voor je. Dit scheelt een hoop gedoe!
- Snij een halve citroen en 2 of 3 cherrytomaatjes in schijfjes. Het aantal is een beetje afhankelijk van hoe groot de vis is.
- Vul de forel met de citroenschijfjes, tomaatjes en kruiden. Ik gebruikte tijm, oregano en rozemarijn.
- Zorg dat de huid droog is en smeer deze in met olijfolie.
- Daarna kun je de huid een aantal keer insnijden, zodat de garing wat gemakkelijker gaat.
- Leg de gevulde zeebaars daarna in de visklem en klem deze dicht.
Nu mag de zeebaars op de BBQ
Als het goed is, heb je de barbecue inmiddels op een graad of 200 gekregen.
- Zorg dat er geen vlammen meer omhoog slaan, maar de kooltjes lekker smeulen.
- Hou een minuutje of 5 tot 7 aan per zijde. Als je een kernthermometer bij de hand hebt, zou ik deze zeker gebruiken. Tikt deze de 65 graden aan, dan kun je de gevulde zeebaars van de BBQ halen.
- Haal voorzichtig de visklem los, zodat je zo min mogelijk van de huid scheurt.
- De citroen verwijder ik altijd na bereiding, maar de tomaatjes kun je natuurlijk lekker mee opeten!
Smullen maar!
