Kabeljauw met citroen van de rookplank
Een super simpel, maar heerlijk gerecht van de BBQ wat ook nog eens snel klaar is: kabeljauw met citroen op de rookplank. Belangrijk dat je een barbecue gebruikt met deksel, maar verder kan er weinig misgaan aan dit recept.
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 1 kabeljauwhaasje
- een schijfje citroen
- olijfolie
Benodigdheden:
- Hardcore Jaws rub van NoRubbish
- rookplankje van cederhout (bijv. Axtschlag)
- hittebestendige handschoenen / 2 theedoeken
Voorbereiding ingrediënten / benodigdheden
Kabeljauw
- Pak een platte bak en giet hier al wat olijfolie in.
- Besprenkel de kabeljauw met olijfolie en flink wat rub. Strooi ook wat door de olijfolie in de bak.
- Je kunt dit op elk tijdstip doen. De ene keer doe ik dit al in de ochtend, de andere keer een kwartiertje voordat ik de BBQ aansteek. Smaakt allebei dikke prima!
Rookplank
- Wel of niet urenlang in water leggen, hierover zijn de meningen in BBQ land altijd verdeeld. Ik moet zeggen dat ik de plank vaak gewoon even natmaak en 5 min. onder water leg. Daarna even laten rusten op het aanrecht terwijl ik de ingrediënten verzamel en dan start de bereiding.
Steek je kamado aan
Regel de temperatuur richting de 180 – 200 graden. Begin ondertussen de kabeljauw klaar te maken voor de BBQ.
- Leg de kabeljauw op de rookplank. Strooi eventueel nog wat extra rub eroverheen en leg de citroenschijfjes op de vis.
- Leg de rookplank op de barbecue en sluit de deksel. Kijk tussentijds even hoe het ervoor staat en probeer ervoor te zorgen dat er geen wit ‘schuim’ ontstaat. Dit betekent namelijk dat de vis iets te gaar is en zijn eiwitten verliest. Binnen een minuutje of 10 ben je altijd klaar :).