Mini Artola BBQ: TrunQy

De nieuwe Artola barbecue

Zoals jullie vast weten barbecue ik normaal gesproken altijd op mijn Big Green Egg Medium, maar deze keer had ik de eer om de Artola TrunQy te testen. Daar zeg je natuurlijk nooit nee tegen! Aangezien ik begonnen was met mijn C9 kuur mocht ik 9 dagen lang geen zuivel, zout of suiker eten. Best wel even wennen dus, ook voor de BBQ ;). Toch is het me gelukt om een overheerlijke maaltijd te bereiden op deze mini Artola BBQ, namelijk kabeljauw met een kerrie rub en gegrilde groente en krieltjes met Italiaanse kruiden en knoflook.

Ingrediënten voor 1 persoon
 • een kabeljauwhaasje van ong. 120 gram
 • krieltjes, ong. 90 gram
 • lekker veel groente: groene asperges, champignons, aubergine en courgette
 • twee teentjes knoflook
 • gedroogde rozemarijn
 • kerriepoeder
 • gedroogde Italiaanse kruidenmix
 • peper
 • wat scheutjes olijfolie

Vervolgens bereid je alle ingrediënten alvast voor, zodat de smaken van de kruiden lekker intrekken. Ik heb geen zout gebruikt i.v.m. een kuur, maar dat kun je naar smaak natuurlijk altijd toevoegen.

 • Smeer het kabeljauwhaasje in met wat olijfolie en bestrooi daarna met kerriepoeder en peper
 • Pers daarna de teentjes knoflook en mix die samen met wat olijfolie, rozemarijn en peper met de krieltjes.
 • Snij de groentes, behalve de groene asperges wat dat wordt te klein voor de BBQ. Besprenkel daarna met wat olijfolie en bestrooi met lekker veel Italiaanse groente en peper.
The ultimate test: houtskool aanmaken

My god, dat was wel even wennen haha! Ik moest bij de TrunQy toch wel even iets harder m’n best doen om het houtskool aan te krijgen. Bij mijn BGE gooi ik altijd 1 of 2 aanmaakwokkels tussen het houtskool, sluit na een paar minuutjes de deksel en dan gaat het eigenlijk vanzelf. Bij de Artola TrunQy had ik wel wat meer aanmaakwokkels nodig. Het waaide ook flink op mijn balkon, dus dat had er vast mee te maken. Ik heb de wokkels los gedraaid en onder diverse brokken houtskool wat plukjes gelegd. Na flink blazen en houtskool verleggen lukte het natuurlijk gewoon!

Het recept op de TrunQy

Toen het houtskool flink gloeide, heb ik eerst de krieltjes op de BBQ gelegd. Ik vind het namelijk altijd lekker als deze een flink bruin korstje krijgen en van binnen weinig bite hebben. Ik heb ze omgedraaid en af en toe van plek gewisseld. Je voelt vanzelf aan welke plek het heetst is.

Vervolgens heb ik telkens wat groente erop gelegd en omgedraaid, net zoals de krieltjes. Aangezien het natuurlijk een mini Artola BBQ is, moest ik af en toe wel een beetje spelen met de ruimte. Ik heb de eerste batch groente die gaar was tussendoor even op een bord gelegd. 

De tweede batch heb ik tegelijkertijd met de kabeljauw op de grill gelegd. De groente heb ik wat eerder omgedraaid dan de kabeljauw. Toen de kabeljauw op de tweede zijde de grill op kon, heb ik de eerste batch groente weer op de grill erbij gelegd. Zo konden alle ingrediënten nog even garen en bereid je dus gewoon een grote maaltijd op de Artola TrunQy!

Enthousiast over deze Artola BBQ?

Ik moet zeggen dat het heel anders is om op deze manier te barbecuen dan op een kamado, maar ik heb wel ontzettend veel plezier gehad, want je bent constant bezig. Ik heb de TrunQy nu gebruikt op mijn balkon om een volledige eenpersoonsmaaltijd te bereiden, maar deze BBQ is echt geweldig om gezamenlijk te gebruiken. Hij is helemaal niet zwaar en lekker robuust, dus je neemt de TrunQy gemakkelijk mee wanneer je gaat varen, lekker in het park gaat liggen óf een keer bij vrienden het balkon smerig wil maken.

Ik ben dus helemaal enthousiast over de Artola TrunQy! Ondanks dat aansteken voor mij even wat lastiger was, is hij top voor een middagje met vrienden door z’n lichte gewicht en perfecte grootte.