Zeevruchten pizza op de BBQ

Italiaanse avond op de Big Green Egg! Dan kan een pizza natuurlijk niet ontbreken. Deze heerlijke pizza van de BBQ met zeevruchten is hartstikke simpel om te maken. Zelfs met zelfgemaakt pizzadeeg. Een echte aanrader!

Om de pizza te beleggen:
  • halve bol mozzarella
  • handje parmezaanse kaas
  • wat mosseltjes en garnaaltjes
  • lente ui
  • champignons
  • Peper en zout
  • kleine stukjes zalm
Benodigdheden:
  • pizzasteen
  • heat deflector
  • pizzaschep
  • keukenmachine / 2 handjes
  • kom met schone theedoek
  • deegroller
  • staafmixer

Met bovenstaande ingrediënten heb ik deze pizza belegd. Onderstaand heb je standaard nodig voor pizza op de BBQ:

Ingrediënten voor 2 pizzabodems:
  • 150 ml lauw water
  • flinke snuf zout
  • schepje suiker, ong. 0,5 theelepel
  • 3,5 gram Instant Gist
  • 2 eetlepels olijfolie
Ingrediënten voor tomatensaus:
  • blik 400 gram gepelde tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine rode ui
  • Italiaanse kruiden
Steek je kamado aan

Regel de temperatuur richting de 250-300 graden. Begin ondertussen aan de voorbereiding van het pizzadeeg. Let op! Je kunt het beste de heat deflector en de pizzasteen in de BBQ leggen zodra het houtskool aan is, niet pas wanneer je de pizza op de BBQ legt. Hoe groter het warmteverschil, hoe groter de kans dat je heat deflector of pizzasteen breekt.

Voorbereiding ingrediënten

Pizzadeeg
  • Giet 50 ml lauw water in een maatbekertje en roer hier de gist en suiker doorheen.
  • De bloem en het zout meng je alvast in de mengkom.
  • Daarna voeg je de inhoud van het maatbekertje bij de bloem, zodat je alles door elkaar kunt roeren. Ik deed dit met een keukenmachine, maar het kan ook goed met de hand.
  • Daarna kun je de rest van het water en de olijfolie toevoegen.
  • Blijf kneden totdat het plakkerige ervan af is en het een elastische structuur krijgt.
  • Zodra dit het geval is kun je het deeg in een bol vormen en in de mengkom laten liggen met een vochtige, schone theedoek eroverheen.
  • Je laat het pizzadeeg zo 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Tomatensaus bereiden
  • Open het blik met de gepelde tomaten (of tomatenblokjes) en giet in een kom.
  • Snij de knoflook en ui in kleine stukjes en voeg toe aan de tomaten.
  • Pak de staafmixer erbij en maak het mengsel fijn. Persoonlijk vind ik het lekker als er nog wat stukjes tomaat in zitten, maar je kunt het ook helemaal glad mixen.
  • Voeg peper en zout en de Italiaanse kruiden naar smaak toe.
Pizza van de BBQ bereiden
  • Strooi wat bloem op het aanrecht en rol de helft van de deegbol uit met een deegroller.
  • Smeer daarna met een lepel de tomatensaus over de bodem.
  • Pak daarna de ingrediënten om te beleggen erbij en strooi deze eroverheen. Eindig met de kaas, zodat deze lekker over de rest heen kan smelten.

Nu door naar je kamado

Als het goed is, heb je deze inmiddels op een graad of 250-300 gekregen en tussentijds je heat deflector en pizzasteen al op de BBQ gelegd.

  • Leg nu de pizza voorzichtig met de pizzaschep op de pizzasteen.
  • Ik hou de BBQ vaker rond de 250 graden, waardoor het wat langer duurt voordat deze gaar is. Ik hou toch wel een minuutje of 10 aan, waar een pizza van de BBQ in 5 minuten klaar kan zijn op hogere temperaturen.
YUM, eet smakelijk!

Tip: Leg 3 propjes aluminiumfolie tussen de heat deflector en de pizzasteen voor een perfecte pizza op de BBQ. Je krijgt hierdoor een betere luchtcirculatie en dus extra knapperige bodem!