Frisse salade met gamba’s en mango en feta
Een heerlijk frisse, smaakvolle salade van de BBQ die je in een handomdraai op tafel zet. Met maar een paar ingrediënten die ikzelf eigenlijk altijd in huis heb, is dit echt een ideaal lunch recept voor een warme zomerdag. Super gezond en de BBQ geeft er toch net een vollere smaak aan. De hoeveelheid is gemakkelijk af te stemmen op het aantal personen, dus ik moet eerlijk bekennen dat ik hem ook gemakkelijk voor mezelf maak tijdens een solo BBQ sessie.
Ingrediënten voor 1 persoon:
- ongeveer 6 gamba’s
- 75-100 gram feta
- een halve mango
- 100 gram eikenbladsla melange
- 1/3 komkommer
- 1/3 rode peper
- 1 lente ui
- peper en zout
Benodigdheden:
- aluminiumfolie
- gietijzeren pannetje
- BBQ tang
- hittebestendige handschoenen / 2 theedoeken
Steek je kamado aan
Regel de temperatuur richting de 200 graden. Begin ondertussen aan de voorbereiding van de ingrediënten.
Voorbereiding ingrediënten
Gamba’s
- Zorg dat deze ontdooid zijn, dus leg ze er een paar uur voordat je ze wil pellen uit de vriezer en hou ze even over het water.
- Pel de garnalen en verwijder de darmkanaaltjes. Je kunt ze zowel met als zonder staart op de BBQ leggen. Zonder vind ik praktischer, met leuker voor het oog haha!
- Leg de garnalen even tussen 2 stukjes keukenrol en dep ze droog.
- Snij ondertussen de knoflook en lente ui. Ik ben zelf een mega knoflook fan, dus ik gebruik voor dit kleine aantal gamba’s 2 teentjes.
- Leg de garnalen in een platte bak en giet er een flinke scheut olijfolie overheen.
- Je kunt nu peper, zout, knoflook en de helft van de lente ui toevoegen. De andere helft gebruik je zometeen voor de feta.
Gegrilde feta
- Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd, net zoals de lente ui, in kleine stukjes.
- Leg de feta op een stukje aluminiumfolie en giet er wat olijfolie overheen.
- Voeg peper en zout naar smaak toe en strooi de rode peper en de tweede helft van de lente ui eroverheen.
- Sluit daarna de aluminiumfolie.
Groente/fruit
- Dit kan niet simpeler: snijd de mango en je bent ready to go! Het liefst in wat dikkere plakken, zodat ze wat langer op de BBQ kunnen liggen. Snij ook de komkommer in blokjes en leg deze alvast met de sla in het bord waar je straks van gaat eten.
Nu door naar je kamado
Als het goed is, heb je deze inmiddels op een graad of 200 gekregen.
- Zet het gietijzeren pannetje even op het vuur zodat deze op kan warmen en sluit het deksel.
- Open het deksel en leg het aluminiumfolie pakketje met de feta op de grill.
- Leg alle schijfjes mango op de grill. Tegen de spijltjes in natuurlijk, anders ben je ze allemaal kwijt haha!
- Leg ook de gamba’s met het knoflook mengsel in het pannetje en sluit de deksel van je barbecue.
- Doe na twee minuutjes het deksel open en draai zowel de gamba’s als de mango schijfjes zodat alle kanten goed garen en sluit het deksel opnieuw.
- Vervolgens kijk je na een paar minuutjes weer. Zijn de gamba’s roze en de mango’s niet zwart? Top! Zo zien we ze het liefst.
- Haal het gietijzeren pannetje met hittebestendige handschoenen, of gewoon een theedoek, van het vuur en zet op een hardhouten- of stenen ondergrond.
- Pak het aluminium pakketje met je BBQ tang van de grill en leg deze op dezelfde ondergrond.
- Pak je bord met groente en leg hier met de tang de mango bij.
- Voeg hierna de feta en gamba’s toe en top af met wat warme olijfolie en knoflook.
YUM, eet smakelijk!
Oh ja, en vergeet je barbecue niet af te sluiten, anders bye bye houtskool ;).